Taket utgör en väsentlig del av en byggnad. Byggs det på rätt sätt är det en värdehöjande och bra investering. I samband med att du ska bygga tak bör du se efter om det finns andra åtgärder som bör genomföras i samband med takprojektet, t.ex. tilläggsisolering eller fasadrenovering.
Om det finns skador på råspont eller takstolar kan och bör detta åtgärdas i samband med projektet. Var noga med att välja rätt material beroende på takkonstruktion och tänk på att byggnadens karaktär påverkas av vilket taktäckningsmaterial som väljs. Prioritera taksäkerheten och läs in dig på vilka lagar och regler som gäller.
Taket på en byggnad är naturligtvis en viktig del i byggnadens klimatskärm. Taket är ofta byggnadens mest utsatta konstruktionsdel. Ett bra och rätt lagt tak ger ett gott skydd från det nordiska klimatet som är påfrestande för byggnaders och materials livslängd. Förutom byggtekniska fördelar finns också de ekonomiska. Taket är värdehöjande för fastigheten om det är rätt utfört. Beroende på taktyp bör tilläggsisolering övervägas i samband med att taket läggs om eller byggs.
Taklutningen bestämmer vilka förutsättningar som finns. Generellt medför lägre taklutning mindre vattenavrinning och därmed större problem om vattnet inte leds bort. Vid val av taklutning bör faktorer såsom tekniska, ekonomiska och estetiska beaktas. Nedan beskrivs tre typer av tak. De platta taken har en taklutning mindre än 1:40, cirka 1,4 grader. De svagt lutande taken har en taklutning mindre än 1:4, cirka 14 grader och till sist, de starkt lutande taken, som har en lutning med mer än 1:2,5, cirka 22 grader.
Taksäkerheten är viktig. Funktionsregler för tak har upprättats för att öka säkerheten och för att uppfylla de väsentliga tekniska krav som bygglagstiftningen anger. Syftet är att öka taksäkerheten och förebygga olyckor. Detta genom att exempelvis skydda mot fall vid tillträde eller förflyttning på tak. Det framgår i funktionsreglerna vilka fasta takskyddsanordningar som det ska eller bör finnas i olika situationer och hållbarheten på dessa. Reglerna omfattar också tillträdesvägar och förflyttningar på tak. Det finns även krav på skyddsanordningar mot fallande is och snö ovanför entréer.
Byggnadsmaterialet valdes förr efter vilket material som fanns att tillgå. Det fanns alltså stora regionala skillnader där exempelvis halm och torv var vanligare kring de svenska jordbruken medan vass förekom mer i sjörika områden. Materialet ska tåla de förutsättningar som finns i egenskap av vind, sol, temperatur och nederbörd. Planera noga byggprocessen och val av material innan du börjar. Detta för att undvika framtida problem eller tvister. Se också över vilka förnödenheter som kommer att behövas under projektets gång och vad som behövs just för det valda materialet.
Val av material är viktigt. En större taklutning ger fler valmöjligheter än låglutande tak när det gäller val av ytskikt. För att undvika inträngande vatten behöver de flesta material kombineras med 1-lags underlagspapp eller duk som normalt läggs vinkelrätt mot takfallet. Skarvarna bör överlappas och spikas fast i takkonstruktionen. Oftast mot råsponten. Ska tak- eller betongpannor läggas spikas strö- och bärläkt på pappen som sedan pannorna kan monteras på. Innan start bör de olika kraven på minsta takvinkel för olika material beaktas. Läs mer om hur respektive material monteras på respektive leverantörs hemsida eller rådgör med din Woody-rådgivare.
Ett urval av takmaterial och en kort beskrivning följer nedan:
Rådgör gärna med din Woody-rådgivare för att välja rätt takmaterial utifrån tekniska, ekonomiska och estetiska förutsättningar. Gå igenom de förnödenheter som behövs i samband med ditt takprojekt. Din Woody-rådgivare kan hjälpa dig med detta för att exempelvis undvika onödiga leveranser.
Innan projektet startar, gå igenom processen noga. Vilka förutsättningar finns? Hur vill man att slutresultatet ska bli? Vilka önskemål finns, med mera? Med ett väl utför startmöte kan material rekommenderas och byggtekniska råd ges som kommer att gynna både byggare och beställare under projektets gång. Glöm inte förnödenheter och att dessa samordnas med leveransen av byggmaterialet, för att på så vis nå en lägre totalkostnad. Ta gärna hjälp av din Woody-rådgivare för tips och råd kring startmötet. Med en väl planerad byggprocess underlättar du arbetet och undviker oväntade problem.
Kontrollera att bygglov finns och startanmälan gjorts, om något sådant behövs. Ta reda på och identifiera vilka risker som finns för respektive konstruktionstyp men framför allt för de material som väljs att bygga med. Exempelvis kan det bli problem med vissa plåttak då dessa inte går att gå på efter det att det är lagt, planera noga innan. Vissa material slits av solens strålar eller behöver mer eller mindre noggrann vattenavrinning osv. Materialet ska passa både dig och projektet. Hur mycket underhåll som krävs och hur mycket tid man är beredd att lägga när taket väl är lagt är andra aspekter att väga in.
Gå också igenom om det finns andra byggprojekt som kan samordnas med takprojektet. Kanske ska man passa på att isolera utvändigt i samband med omläggning av ett lutande tak. Ska man lägga om ett platt tak finns det stora anledningar att även kolla upp isoleringen i samband med detta. Hängrännor och stuprör kanske behöver bytas? Ha också säkerheten i åtanke, både under byggprocessen men även efteråt då den årliga takinspektionen ska utföras. Ta reda på vilka funktionsregler som finns för tak. Utrusta taket med trappsteg, stege eller liknande. Viss utrustning kan sättas på plats i efterhand medan annan behöver fästas direkt. Är du osäker, rådgör med din Woody-rådgivare eller skorstensfejarmästaren i kommunen.
Ladda ner checklistan här: WOODYS_CHECKLISTA_TAK.PDF
BRA OCH INTRESSANTA ARTIKLAR OM TAK
ANGÅENDE MATERIAL TILL TAK
ALLMÄNT OM TAKDUKAR
SKÖTSELRÅD FÖR DITT TAK
TAKLUTNING OCH TAKTÄCKNING, TABELLER
NP Nilsson är en familjeägd bygghandelskedja som verkar i södra Sverige där vi genom leveranser och butiker når kunder i hela regionen med fokus på kuststräckan från Malmö till Halmstad.
Huvudkontor och logistikcenter finns i Förslöv medan de 10 bygghandels-butikerna finns i Båstad, Grevie, Halmstad, Helsingborg, Kävlinge, Laholm, Löddeköpinge, Osby, Svalöv och Ängelholm.
Vi har även 2 produktionsanläggningar med ett tillhörande Teknikcenter för tillverkning av prefabricerade lösningar som takstolar, väggelement, emballage och kompletta villor.
Copyright © since 2024 - NP Nilssons Trävaru AB